duminică, 18 martie 2012

AMPLIFICATOARE AUDIO CU TRANZISTORI

STATIE DE SONORIZARE


     Pasionaţilor electronişti avansaţi, amatori de instalaţii HI-FI le propunem o schemă care corespunde exigenţelor celor mai severe privind puterea, răspunsul în frecvenţă, distorsiunile.
     Spre deosebire de schemele clasice, cea propusă prezintă cîteva particularităţi.
     Cea mai importantă dintre ele constă în faptul că etajul de intrare este construit din două etaje diferenţiale specializate, unul pentru fiecare alternanţă (pozitivă şi negativă).
     Pentru micşorarea distorsiunilor, ele sînt alimentate fiecare din cîte un generator de curent.
     O altă particularitate a schemei constă in protecţia la suprasarcină. Spre deosebire de schemele obişnuite, care în caz de suprasarcină acţionează asupra tranzistoarelor finale sau prefinale, schema prezentată, în caz de suprasarcină (scurtcircuit accidental pe ieşire, arderea unuia dintre tranzistoarele finale), acţionează asupra etajului de intrare în sensul blocării primului tranzistor din fiecare etaj diferenţial.
     De asemenea, schema prezintă un regim sigur de pornire - oprire, fără salturi bruşte ale tensiunii de ieşire şi un randament foarte bun, de cca 75%.
     Reglajele amplificatorului sînt obişnuite şi nu ridică probleme speciale.
     Din potenţiometrul semireglabil de 10 Kohm se ajustează curentul de mers în gol în felul următor: se injectează la intrare un semnal sinusoidal cu frecventa de 20 kHz şi cu un nivel de 700 mVvv, ceea ce corespunde la ieşire unei tensiuni de 75 Vvv. Se vizualizează semnalul pe osciloscop şi se manevrează semireglabilul astfel încît distorsiunile de crossover (racordare) să fie minime.
     Din potenţiometrele semireglabile de 1 Kohm se reglează protecţia astfel ca ea să acţioneze în cazul conectării la ieşire a unei rezistenţe de sarcină de 2 ohm.
     Se recomandă ca tranzistorul din superdiodă (T17) să fie montat pe radiator împreună cu tranzistoarele finale (T15 - T16). Rezistenţele sînt toate de 0,25-0,5 W, cu excepţia celor notate pe schemă.

  • Puterea de ieşire (8 ohm) 100 W
  • Răspunsul în frecvenţă (0 dB) 10 Hz - 100 kHz
  • Distorsiunile armonice (THD) (100 W) 0,003%
  • Raportul semnal/zgomot 90 dB
  • Impedanţa de intrare 2 7 Kohm
  • Tensiunea de intrare pentru 100 W 0,775 V (,,0" dB)
  • Tensiunea de alimentare ±45 V
  • Curentul de alimentare 1,5 A
  • Randamentul 75%



6 comentarii:

  1. Schema asta a fost publicata in Tehnium 84/02. Este una din cele mai capabile configuratii de amplificator de putere. De-a lungul timpului au fost publicate mai multe variante bazate pe aceeasi arhitectura simetrica.
    Schema preluata de Tehnium e o varianta care seamana cu circuitul publicat de Hans Palouda in Iulie 1977 in nota de aplicatii numarul 336 de la Fairchild.
    Diferenta principala e ca in schema din Tehnium amplificatoarele diferentiale de la intrare au surse de curent constant. O alta diferenta e ca cei de la Tehnium au uitat sa conecteze cei doi emiteri de la tranzistoarele din circuitul de limitare a curentului, la linia de la iesire, caz in care limitatorul de curent nu functioneaza. Si bineinteles, ca la 100W / 8 ohmi, curentul de alimentare e 1,76A si nu 1,5A.

    VG

    RăspundețiȘtergere
  2. The polarity of 100uF electrolytic capacitor on the -Ve supply rail (connected at the junction of 390 Ohm and 15 Ohm resistors) needs to be reversed. ...Mal, sarbjit_mal@yahoo.co.in

    RăspundețiȘtergere
  3. molto bello..!! avresti anche il PCB..?
    very beautiful..!! would you also have the PCB ..?

    RăspundețiȘtergere